[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

W.A.S.P och hårdrocksdebatten

W.A.S.P och hårdrocksdebatten

För vissa av oss i Sverige är W.A.S.P mest kända för att vara bandet som stod i centrum för en klassisk debatt i Siewert Öholms gamla TV-program ‘Svar direkt’. Året var 1984 och tidningen Okejs unge chefredaktör Anders Tegner hade bjudits in som representant för den nya hårdrocksmusiken och fick ensam svara för hur musiken påstods förleda svenska barn och ungdomar in i satanism och drogmissbruk.

Som metalfan vet du förstås att just metal är en av de hårigaste musikgenrerna. Det är dock inte alla män som kan skaffa ett tjockt och snyggt skägg. Ibland är det en följd av någon typ av sjukdom. På Nordic Hair Clinic är de experter på alla typer av hårbehandlingar. De kan utföra en skäggtransplantation men utför också exempelvis PHP-behandlingar, hårtransplantationer och mycket annat.

Moralpanikens årtionde

80-talet framstår i efterhand som ett årtionde fullt av panik över diverse fenomen som idag framstår som harmlösa. W.A.S.P är ett lysande exempel. Ett teatraliskt rockband som sett i backspegeln några decennier senare ser ut som ett band som var perfekt anpassat för en ung målgrupp. Ett band som det skulle gå att göra leksaksfigurer av, liksom Kiss och andra band med en distinkt image.

Att tänka över Kiss och andra hårdrocksband som tillhörde generationen innan W.A.S.P understryker det märkliga i den moralpanik som uppstod kring rockmusiken i 80-talets Sverige. Att rockband alluderade till satanism och annat som inte sågs på med blida ögon av husmödrar, vissa journalister och människor över 45 redan 15 år innan W.A.S.P tycktes alla plötsligt ha glömt bort.

Hårdrocksmusik var förstås inte det enda som debatterades. Med VHS-kassetterna kom möjligheten att titta på film hemma. Det dröjde i och med det inte lång tid innan det gick att köpa och hyra filmer som inte visats på bio. Bland dem skräck- och slasherfilmer. Också videovåldet sågs som något som skulle förstöra en hel generation unga.

W.A.S.P nu ett hårdrocksband med religiösa förtecken?

Så hur har det gått för W.A.S.P? Det gick ju fabulöst bra där under några år på 80-talet. Liksom många andra band i deras generation kuskar de nu runt världen och tjänar pengar på en nostalgivåg. För 2020 är det en turné som kretsar kring deras smått klassiska fyra första album.

Mig veterligen har varken Blackie Lawless eller någon av de andra medlemmarna i W.A.S.P själva någonsin kommenterat på moralpaniken de väckte under 80-talets inledning. Dock är det värt att nämna att Lawless, bandets huvudsaklige låtskrivare, växte upp i ett kristet hem. Han skulle frånsäga sig allt det där under ungdomsåren men har på senare år än en gång börjat kalla sig för kristen. Precis som Siewert Öholm. Jag vet inte riktigt vad sensmoralen med det är, eller om det ens finns någon, men det känns som att det finns en lärdom där.

dante