[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Rockmusiken som ändrade världen

Rockmusiken som ändrade världen

Rockmusikens historia har alltid varit oförutsägbar och konstant föränderlig. Musiken har regelbundet återuppfunnit och omdefinierat sig ända sedan 40-talet. Rockmusik är den musikgenre som utvecklat sig mest av alla andra musikstilar och det finns inget som indikerar att de konstnärliga och musikaliska ambitionerna har avstannat, tvärtom växer rockmusiken mer än någonsin.

Chuck Berry var en banbrytande rockartist från 50-talet som lutade sig mot den klassiska bluesmusiken och dess struktur men var också en otrolig underhållare. Rocken från den tiden utmanade den trygga popmusiken med sin antydan för sexuell frihet vilket var oacceptabelt och chockerande under detta konservativa årtionde.

Rock and roll musiken blev givetvis en enorm succé så snart som vita artister dök upp på scenen. Inspirationen kom dock från den afroamerikanska musiken samt till viss del från countrymusiken. Rock and roll, precis som all annan rockmusik, stagnerade aldrig utan fortsatte utvecklas till flera olika stilar som bland annat rockabilly samt doo-woop. Samtidigt blev rock and roll en livsstil för den yngre generationen med mode, slickade frisyrer, motorcyklar och dansstil. Ungdomarna skapade en egen värld i protest mot det konservativa samhället.

På 1970-talet skedde en evolution i rockmusiken där Led Zeppelin introducerade en tyngre och mörkare ton i rocken. Som ett av detta årtiondes största band kan man säga att de lade grunden till vad som kom att bli hårdrock och heavy metal.

Sedan kom Pink Floyd med album som ‘Dark Side of the Moon’, ett rockband med musik som innehöll komplexa arrangemang samt psykedeliska element.

Mot slutet av 70-talet föddes punkrörelsen som var en ungdomsrörelse, kanske lite mot anarki hållet, där man utmanade och provocerade hela etablissemanget, samhället och politiken. Punkmusiken var mer än bara musik och gav upphov till en klädstil och framförallt en hårstil som fortfarande inte överträffats.

dante