[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Heavy metal

Heavy metal

Metal eller heavy metal utvecklades i USA och Storbritannien under slutet av 1960-talet till 1970-talet från psykedelisk rock och bluesrock. Banden skapade ett tungt och massivt sound med förstärkt distorsion och långa gitarrsolon, vad vi nu kallar heavy metal.

En punkorienterad stil av metal dök upp på scenen mot slutet av 1970-talet med Motörhead som betonade snabbhet, en stil som Saxon och Iron Maiden tog efter.

Heavy metal band som Poison och Mötley Crue gav glam metal stora framgångar under 1980-talet men från undergroundscenen kom flera mer aggressiva stilar. Thrash metal band såsom Metallica, Anthrax, Megadeth och Slayer nådde växande popularitet medan andra metal genrer förblev ett slags subkulturellt fenomen som exempel black metal och death metal. Metal genren har fortsatt att utvecklas och några av de mest populära stilarna av metal växte fram under 1990-talet. Groove metal band som Pantera samt metal med band som exempelvis Linkin Park har nått stora framgångar. Andra band som nått framgång är Slipknot och Korn som ofta mixar in både hiphop och grunge i sin musik. Även Sverige har varit och är framgångsrikt inom heavy metal musiken och

några av de största svenska heavy metal banden är Ghost, Opeth, Mustasch och Hammerfall.

dante