[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Rockmusiken idag

Rockmusiken idag

Rockmusik är troligtvis världens populäraste musik och erbjuder sina lyssnare en enorm variation av olika sound och olika stilar. Det finns inga direkta gränser eller normer för vad rockmusik är och hur den ska låta. Rockmusiken har vuxit fram ända sedan 1950-talet men har definitivt inte stagnerat utan fortsätter att utvecklas. Glädjande nog är även äldre typer av rockmusik fortfarande uppskattade och verkar vara immuna från att bli omoderna.

Det finns ingen annan musikstil som varit så viktig i modern tid. Rockmusiken har skapat kulturella identiteter och populära rörelser som fortfarande förknippas starkt med olika tidsperioder via bland annat film, litteratur, konst samt mode. Kända rocklåtar har blivit symbiotiska med sin tid och den politik som fördes vid den tiden, exempelvis Vietnamkriget samt hippierörelsen med den legendariska ‘Woodstock’ festivalen. Drivkraften var då, precis som nu, ungdomens frigörelse från det stereotypa och skapandet av en egen identitet i samhället.

Rockmusiken domineras helt av elektriska musikinstrument och det kanske viktigaste instrumentet som även blivit utmärkande för rock är elgitarren. Andra el-instrument som vanligtvis används är elorgel, keyboard, synthesizer och elbas. Trumset är för de flesta rockband ett måste men även andra instrument används såsom saxofon, trumpet, akustisk gitarr, träblåsinstrument och ibland även stråkinstrument. Oerhört viktigt och grundläggande för alla rockband genom tiderna är givetvis sångaren eller solovokalisten. Denna person har många gånger utgjort en stor del av rockbandets identitet som till exempel Kurt Cobain i Nirvana.

Det kulturella ursprunget för rockmusiken är från USA och Storbritannien under 1950 samt 1960-talet. Däremot kan sägas att stilursprunget är amerikanskt med jazz, rhythm, blues och rock and roll. Rockmusiken har sedan dess utvecklat en härlig blandning av olika typer och genrer såsom hårdrock, garagerock, heavy metal, grunge, gothic rock, glamrock, alternativ rock, artrock, barockpop, indierock, britpop, synthpop, new age-musik, psykedelisk rock, punkrock, southern rock, countryrock, folkrock, funkrock, jazzfusion, raprock, rockabilly, stoner rock, progressiv rock, alternativ rock, instrumentell rock, mjukrock, powerpop, progressiv rock och många fler.

Woodstock satte rockfestivaler på den musikaliska himlen och det finns idag flera stora grymma festivaler i Europa. En av världens mest kända festivaler är Rock am Ring som hålls i Tyskland vid Nürburgring racingbana och som erbjuder några av de största artisterna och rockbanden. För alla metal- och rockfans är åtminstone ett besök till Rock am Ring ett måste. Storbritannien har ett antal rockfestivaler men en av de absolut bästa är Download Festival som senast erbjöd artister som The Hives, Ozzy Osbourne, Guns n Roses och Bullet for my Valentine.

En av de allra bästa rockfestivalerna i Sverige är Sweden Rock festival i Sölvesborg som erbjuder rock för alla smaker såsom hårdrock, metal, klassisk rock och även en del blues. En fantastisk upplevelse som inte behöver kosta mycket att besöka. Sweden Rock festival är beläget nära havet med sköna grässluttningar och riktiga toaletter (vilket är relativt ovanligt i festivalsammanhang). Genom året har man kunnat erbjuda stora artister såsom Kiss, Alice Cooper, Guns N’ Roses, Motörhead, Europe, Sabaton och Ozzy Ozbourne.

dante