[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Jimi Hendrix inflytande på hårdrocken

Jimi Hendrix inflytande på hårdrocken

Jimi Hendrix är kanske den musiker som haft mest inflytande på dagens hårdrock och heavy metal.

Hendrix föddes 1942 i Seattle, USA, och började försörja sig med att spela musik efter en fattig och smått kriminell uppväxt.

Jimi startade runt 1966 ett eget band kallad Jimmy James & the Blue Flames och spelade på småsyltor i Greenwich Village i New York. Det var här som Jimi Hendrix blev upptäckt av basisten från The Animals Chas Chandler som lyckades övertala Jimi Hendrix att flytta till London med honom.

Väl i London sammanfördes han med de vita kompmusikerna Noel Redding på bas och Mitch Mitchell på trummor, vilka utgjorde bandet ‘Jimi Hendrix Experience’. Gruppen och Jimi var en sensation i London och Hendrix spelade elgitarr på ett sätt som de vita engelsmännen aldrig sett tidigare samt med ett högt sound, högre än vad de var vana vid. Detta var början till en internationell karriär som fick ett abrupt slut på grund av hans tidiga och tragiska bortgång. Jimi Hendrix gjorde rockmusiken spännande, varierande och dynamisk under den senare delen av 60-talet – en musik och spelstil som fortfarande inspirerar gitarrister idag.

dante